TaitoMieli
  • Etusivu
  • Työyhteisön tunnetaidot
  • Hyvän mielen työhyvinvointi
  • Kuva ja mieli -blogi
  • Yhteystiedot

Arjesta antoisaan arkeen

24/1/2017

0 Comments

 
Picture

​
On se aika vuodesta kun kysytään sinniä. Härkäviikot ovat parhaimmillaan. Joulun ja uuden vuoden juhlallisuudet ja lomat on  taakse jäänyttä elämää ja nyt pusketaan pitkää talvea töitä, harrastusrumbaa, myyjäisiä, palavereja, muistioita, koulutuksia, kilojen karistusta ja kevään ensimmäisten merkkien epätoivoista odotusta. Miten tätä jaksaa?
Jotkut päivät kulkevat sujuvasti kuin vesi purossa, kun toiset taas tuovat mukanaan haasteita, harmaita hiuksia  ja hampaiden kiristelyä. Arjen keskellä epämiellyttävät tunteet tuntuu melkein kuuluvan peruspakettiin. Kiireen aiheuttama närkästys kun aikataulut mättää, aamukiukkuilevista lapsista johtuva harmi, ahdistus tenttialueiden laajuudesta, pettymys itseen kun kilot nousee vaa’assa samaa tahtia kun käsi käy karkkipussilla, jatkuva pimeiden aamujen väsymys… 
Entä jos olisikin toisin? Jos arki olisikin pienistä hetkistä nauttimista, seikkailua elämän keskipisteessä, mielenkiintoisesta hetkestä seesteiseen tuokioon kulkemista, ottamalla haastavat hetket oppina ja kokemuksena elämän varrella, kokemalla onnea oudoistakin asioista?  

Olisiko hienoa jos voisikin selättää kaikki kurjat tuntemukset ja päästää ne menemään käytön jälkeen taivaan tuuliin?
Keräsin kuvan alle muutamia vinkkejä kurjien tunteiden käsittelyyn arjen keskelle: 

Picture
1. Kun kurjat tunteet iskee, anna niiden iskeä. Hyväksy ne. Älä syyllistä itseäsi. Aina ei voi olla iloinen, tyytyväinen ja seesteinen . Negatiiviset tunteet kuuluvat elämään. Ne kertovat meille että jokin asia sotii omaa elämänkulkua, näkemystä, toiveita tai tarpeita vastaan. Kun hyväksyy tunteen, pääsee tarkastelemaan sitä ja katsomaan sen mukanaan tuomaa viestiä.

2. Odota hetki ja kuulostele tarkemmin huonoa oloa. Mistä todella on kyse? Usein huono olo lähtee liikkeelle perustarpeiden puuteesta, huonosta unesta tai syömättömyydestä ja ketjuuntuu erilaisten tapahtumien myötä. Lapsen hukkuneiden lapasten aiheuttaman raivonpuuskan jälkeinen harmitus voi olla todellinen syy mutta pidemmälle miettien esimiehen huolimattomuus alkoi ärsyttää kyllä jo päivällä ja varsinkin kun lounastakaan ei ehtinyt syödä. Sen sijaa että harmittelet raivonpuuskaa, ymmärrä mistä se johtui ja yritä seuraavalla kerralla toimia toisin. Älä anna esimiehen huolimattomuuden jäädä pinnan alle kytemään, ja muista syödä lounas!

3. Keskity juuri sinuun ja kehoosi, tuohon elämäsi keskipisteeseen.  Älä siihen mitä ympärillä tapahtuu. Huomioi mitä sinussa tapahtuu koska tunteet ovat fyysinen reaktio kehossamme. Kiristyykö lihakset vatsassa tai leukaperissa, hakkaako sydän, muuttuuko hengitys pinnalliseksi, kihelmöikö jaloissa? Kun huomioit elimistösi muutokset, pystyt rentouttamaan lihaksia, pyörittelemään ranteita tai tietoisesti hengittämään rauhallisemmin.

4. Hemmottele itseäsi. Jos ystäväsi kertoisi sinulle, että hänellä on huono mieli, paha olo ja kiukuttaa, mitä neuvoisit tekemään? Lepäämään, tekemään omia tärkeitä juttuja, ottamaan kupin teetä ja lukemaan hyvää lehteä.  Tee niin itsellesikin, mieti mitä asioita voisit tehdä vaikka joka päivä, jotka ovat sinulle tärkeitä, ja rentouttavia. Usein yritämme pyrkiä kieltämään huonon olon tai koemme olevamme siihen oikeutettuja oman epätoivotun käytöksen myötä. Miltä tuntuisikaan huonon päivän jälkeen tehdä juuri niitä itselle tärkeitä ja rentouttavia asioita?

5. Elämässä sattuu ja tapahtuu koko ajan, mukavia ja inhottavia asioita vuorotellen. Monesti tuntuu että huonot asiat varjostavat hyviäkin, mutta yhtä lailla se voi olla toisinkin päin. Opettele huomaamaan vaikka yksikin asia päivän aikana joka on hyvin. Kun opit siihen, voit seuraavaksi kiinnittää huomion kahteen hyvään asiaan. 
Picture
0 Comments



Leave a Reply.



    ​Mieli kuviksi

    Tunteita on usein vaikea pukea sanoiksi. Ihmisen sisällä on valtava maailma täynnä erilaisia kuvia, jotka vaikuttavat meihin ja joiden sävy muuttuu tilanteiden ja tunteiden myötä.

    Tarttuessani kameraan saan kaikille tunteille väylän ulos, ja saamaan niille värejä ja muotoja. Se auttaa tunteiden tunnistamisessa ja tunteita aiheuttavien tilanteiden selvittämisessä. 

    ​Otan kuvia usein luonnossa ja luonnon vaihteleva monimuotoisuus  on oiva ympäristö sisäisen maailman näyttämöksi. Luonto voi toimia mm. rauhoittavana, innostavana, voimaannuttavana ja selkeyttävänä elementtinä erilaisissa tilanteissa. 
    Tervetuloa kuvamatkalle tunnemaailmaan!
Site powered by Weebly. Managed by Louhi Net Oy
  • Etusivu
  • Työyhteisön tunnetaidot
  • Hyvän mielen työhyvinvointi
  • Kuva ja mieli -blogi
  • Yhteystiedot